Hellenic Radio 1683am

Current track

Title

Artist


Το Θεατρο Τεχνης Αυστραλιας και ο Σταυρος Οικονομιδης επιστρεφει με τον «Πλουτο» του Αριστοφανη

Event info
Date: 26/09/2020
Details

Ανοίγοντας, μετά τη διακοπή παραστάσεων λόγω πανδημίας, και πάλι τις πύλες του στο κοινό της παροικίας – και όχι μόνο – το Θέατρο Τέχνης Αυστραλίας ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρεμιέρα της διαχρονικής αριστοφανικής κωμωδίας.

 

«Γράφτηκε το 388π.Χ. μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο», λέει για την τελευταία διασωζώμενη κωμωδία του Αριστοφάνη.

«Σατυρίζει την πολιτική και οικονομική κατάσταση της εποχής και για εμάς το σπουδαίο ότι είναι αυτά [τα δεδομένα] μένουν ίδια μέχρι σήμερα. Ολοι θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι, όπως θέλαν και τότε», λέει αφοπλιστικά ο κ. Οικονομίδης.

Το διαχρονικό ερώτημα κατανομής του πλούτου εξετάζεται μέσα από την αλληγορική ιστορία του ομώνυμου πρωταγωνιστή του έργου.

Ο τυφλός Πλούτος τριγυρνά χαρίζοντας τα «προσόντα» χωρίς να βλέπει αν τα δίνει σε ανάξιους ή απατεώνες.

 

Η παρέμβαση του Χρεμύλου που οδηγεί τον Πλούτο στον Ασκληπιό για θεραπεία ανατρέπεει τα δεδομένα, αλλά επιφέρει και… αθέλητες παρενέργειες όπως θα δουν οι θεατές επί σκηνής.

Στο σανίδι ανεβαίνουν οι: Πολυζώης Πατέλης, Διονύσης Μεσάρης, Χάρης Τσαβαλάς, Νίκος Τσιουκάνης, Ευανθία Τσαβαλά, Xρυσούλα Μεσάρη, Πέτρος Μιχαλόπολος, Λεωνίδας Ελλληνας, Λιάνα Βερτζάγια, Κώστας Βερτζάγιας, Πετρούλα Σταμούλη αλλά και ο ίδιος ο Σταύρος Οικονομίδης.

«Εχω πραγματικά σπουδαίους συνεργάτες», λέει ο σκηνοθέτης αποκαλύπτοντας «το μυστικό της επιτυχίας του Θεάτρου Τέχνης Αυστραλίας.

 

Οι παραστάσεις, όπως είναι καθιερωμένο στον θίασο, θα δοθούν με αγγλικούς υπέρτιτλους, «ανοίγοντας» το ευρύ σε νεότερες γενιές αυστραλογεννημένων της παροικίας αλλά και στο ευρύτερο κοινό.

Όσο για τα διεξαγωγή των παραστάσεων, τα προστατευτικά μέτρα εν μέσω COVID-19 είναι δεδομένα με τους διοργανωτές να συστήνουν τη χρήση μάσκας στους θεατές.

Η χωρητικότητα του θεάτρου – κανονικά στις 180 θέσεις – έχει μειωθεί λόγω των περιορισμών στους 60 θεατές, αλλά η ομάδα είναι αποφασισμένη να δώσει και πάλι τον καλύτερο εαυτό της, απευθύνοντας έκκληση για τη στήριξη από το κοινό σε μια πρωτόγνωση περίοδο για τον χώρο των τεχνών γενικότερα.

 

«Το Θέατρο Τέχνης Αυστραλίας υπέφερε οικονομικά, ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού, όπως και όλος ο τομέας των Τεχνών», λέει ο κ. Οικονομίδης.

«Δεν είχαμε καθόλου εισόδημα αυτή τη χρονιά για να πληρωθούν τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένου και του ενοικίου. Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτό το θεατράκι μας, στηριζόμαστε πολύ εσάς, τους αγαπητούς και πολύτιμους θεατές μας, για να διαδώσετε το μήνυμα για τις παραστάσεις μας σε φίλους και συγγενείς. Είμαστε εδώ για 40 χρόνια και θέλουμε να παραμείνουμε και για τα επόμενα 40», λέει ο κ. Οικονομίδης.

Η πρεμιέρα του έργου «Πλούτος» του Αριστοφάνη λαμβάνει χώρα το Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου. Θα πραγματοποιηθούν έξι συνολικά παραστάσεις κάθε Σάββατο (ώρα έναρξης 7.30 μ.μ.) και Κυριακή (ώρα έναρξης 4μ.μ.) μέχρι τις 20 Σεμπτεμβρίου στο θέατρο του Marrickville, Building 36, 142 Addison Rd, NSW 2204.

Για πληροφορίες και κρατήσεις επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.hellenicarttheatre.com.au/ ή καλέστε στο 0413 989 007.