ΡΙΚ Τρίτο Πρόγραμμα

ΡΙΚ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Scheduled on

Monday 07:00 08:00
Tuesday 07:00 08:00
Wednesday 07:00 08:00
Thursday 07:00 08:00
Friday 07:00 08:00
Saturday 07:00 09:00
Sunday 07:00 08:00

ΡΙΚ Τριτο Προγραμμα

Tagged as
Το Κυπριακό Ραδιόφωνο άρχισε τη λειτουργία του το 1953 και η Κυπριακή Τηλεόραση το 1957.  Η μεγάλη ανάπτυξη της Κυπριακής Ραδιοφωνίας άρχισε το 1960, όταν ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Την περίοδο αυτή μετονομάστηκε από Κυπριακή Ραδιοφωνία σε Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου και από τότε λειτουργεί ως Ημικρατικός Οργανισμός.
Το ανανεωτικό πνεύμα και ο δημιουργικός οργασμός που σημειώθηκε σε όλα τα τμήματα του ΡΙΚ μετά την ανεξαρτησία, απέδωσε γρήγορα καρπούς.

ΡΙΚ – ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Κυπριακό Ραδιόφωνο άρχισε τη λειτουργία του το 1953 και η Κυπριακή Τηλεόραση το 1957.  Η μεγάλη ανάπτυξη της Κυπριακής Ραδιοφωνίας άρχισε το 1960, όταν ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Την περίοδο αυτή μετονομάστηκε από Κυπριακή Ραδιοφωνία σε Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου και από τότε λειτουργεί ως Ημικρατικός Οργανισμός.
Το ανανεωτικό πνεύμα και ο δημιουργικός οργασμός που σημειώθηκε σε όλα τα τμήματα του ΡΙΚ μετά την ανεξαρτησία, απέδωσε γρήγορα καρπούς.

Το ΡΙΚ άρχισε να εξελίσσεται ραγδαία.  Τα προγράμματα αυξήθηκαν, οι υπηρεσίες στελεχώθηκαν, κτίστηκαν νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και ανανεώθηκαν οι πομποί και σταθμοί αναμετάδοσης.  Πολλαπλασιάστηκαν και αυξήθηκαν οι ώρες εκπομπής, ενώ από τον Δεκέμβριο του 1982, η τηλεοπτική εκπομπή από μαυρόασπρη έγινε έγχρωμη.  Για την καλύτερη μετάδοση των εκπομπών του ραδιοφώνου σε ολόκληρη την Κύπρο, το ΡΙΚ εγκατέστησε σταδιακά διάφορους σταθμούς αναμετάδοσης, με πρώτο το σταθμό στον Κόλπο των Κοραλλίων στην Πάφο. Σήμερα το ΡΙΚ διαθέτει 80 σύγχρονους σταθμούς αναμετάδοσης των προγραμμάτων του, οι κεντρικές του δε κεραίες ευρίσκονται στην υψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Τροόδους, τον ΄Ολυμπο.

To Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που ιδρύθηκε σύμφωνα με τον Περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, Νόμο, Κεφ. 300Α.  Το ΡΙΚ διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από εννέα μέλη που διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο για περίοδο τριών χρόνων.
Ο ανώτερος εκτελεστικός λειτουργός του Ιδρύματος είναι ο Γενικός Διευθυντής, στον οποίο, σύμφωνα με τον νόμο περί Ραδιοφωνίας «το ΄Ιδρυμα μεταβιβάζει όσες από τις αρμοδιότητες του είναι απαραίτητες για να τον διευκολύνει να διεκπεραιώνει αποτελεσματικά τις εργασίες του.

Το Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου είναι ημικρατικός οργανισμός και χρησιμοποιεί όλα τα έσοδά του για την προαγωγή των στόχων του, δηλαδή την παροχή ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας στο λαό της Κύπρου.  Ο ρόλος της ραδιοφωνίας-τηλεθέασης ιδιαίτερα σήμερα, μετά την συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου αποκτά καίρια και ουσιαστική σημασία.

Πάγιοι στόχοι του Ιδρύματος είναι η συντήρηση της μνήμης των κατεχομένων από την Τουρκία εδαφών μας, η συντήρηση του ηθικού του λαού, η τόνωση της καρτερικότητας και αγωνιστικότητας του, η παρακολούθηση και προβολή των προσφυγικών προβλημάτων, η διαφώτιση της κοινής γνώμης και ιδιαίτερα των όπου γης αποδήμων Ελλήνων (Κυπρίων και Ελλαδιτών) πάνω στο εθνικό θέμα, η κάλυψη και προβολή των πιο σημαντικών πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, η περαιτέρω πολιτιστική ανέλιξη του συνόλου του λαού και η παρακολούθηση και προβολή του όλου κυβερνητικού έργου και της συνεχούς προσπάθειας για προώθηση των θέσεων και αρχών με βάση τις οποίες θα πρέπει να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα.

Μερικές από τις βασικές δραστηριότητες του ΡΙΚ είναι οι ακόλουθες:
• Αποστέλλει πάνω σε τακτική βάση το εβδομαδιαίο πρόγραμμα «Η Κύπρος Σήμερα» σε 41 ραδιοσταθμούς στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, με στόχο τη διαφώτιση του απόδημου Ελληνισμού, ετοιμάζει και μεταδίδει την εβδομαδιαία ημίωρη εκπομπή «Η Κύπρος κοντά σας» προς τους Κύπριους ανά τον κόσμο.
• Μεταδίδει τη ραδιοφωνική εκπομπή “Welcome to Cyprus”, ημίωρο καθημερινό πρόγραμμα (εκτός Σαββάτου και Κυριακής), στα Γαλλικά και Γερμανικά.
• Αποστέλλει πάνω σε τακτική βάση στην Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση τόσο ραδιοφωνικό όσο και τηλεοπτικό υλικό για εμπλουτισμό των σχετικών με την Κύπρο εκπομπών.
• Συμμετέχει με τηλεοπτικά προγράμματα σε διεθνή φεστιβάλ.
• Συμμετέχει με εκπροσώπους του στις συνεδριάσεις των διαφόρων επιτροπών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης Ραδιοφωνίας.
• Διοργανώνει τη συμμετοχή της Κύπρου στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον.
• Καλύπτει τις εκδηλώσεις που γίνονται στην επέτειο της εισβολής και ετοιμάζει και μεταδίδει σχετικά προγράμματα όπως επίσης ετοιμάζει και μεταδίδει προγράμματα σχετικά με τις άλλες επετείους.
• Καλύπτει τις οργανωμένες από κατοίκους κατεχομένων χωριών εκδηλώσεις.
• Καλύπτει τις αντικατοχικές εκδηλώσεις που οργανώνουν σωματεία και οργανώσεις.
• Μεταδίδει ειδικά προγράμματα που στοχεύουν στην καλλιέργεια του αγωνιστικού φρονήματος του λαού και προβάλλει εικόνες από τα κατεχόμενα.
• Οργανώνει, σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, διαλέξεις στο πλαίσιο του Λαϊκού Πανεπιστημίου.
• Οργανώνει το Ραδιομαραθώνιο για άτομα με ειδικές ικανότητες.
• Οργανώνει διαγωνισμούς για Κυπριακό Τραγούδι, Κυπριώτικο Σκετς και Ραδιοφωνικών Θεατρικών Έργων.
• Οργανώνει τη συμμετοχή της Κύπρου στους Διαγωνισμούς της Γιουροβίζιον για Νεαρούς Χορευτές και Νεαρούς Μουσικούς.
• Συνεργάζεται με το CNN World Report που μεταδίδει προγράμματα σε όλο τον κόσμο.
• Μεταδίδει πάνω σε τακτική βάση κομματικές εκπομπές, προωθώντας την πολυφωνία με κομματικές ανακοινώσεις, προγράμματα και διάφορες προβολές.

Το 1990 δημιουργήθηκε το Τρίτο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί πάνω σε 24ωρη βάση.
Την ίδια χρονιά το ΡΙΚ σε ειδική εκπομπή συνέδεσε το κυπριακό κοινό με το κανάλι της Ελληνικής Τηλεόρασης ΕΤ1.
Το 1992 δημιούργησε το Δεύτερο Τηλεοπτικό Κανάλι το οποίο προσφέρει κυρίως ψυχαγωγικά προγράμματα στο κυπριακό κοινό.
Από το 1994 το ΡΙΚ αναβάθμισε τις ώρες των τηλεοπτικών εκπομπών του, οι οποίες μεταδίδονται όλο το 24ωρο, ενώ ήδη προετοιμάζεται εντατικά για την εισαγωγή της ψηφιακής Τηλεόρασης.

Μέσα στα πλαίσιο των δραστηριοτήτων του τ ο Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου είναι ενεργό μέλος σε διάφορες διεθνείς ραδιοτηλεοπτικές οργανώσεις, όπως είναι η ΕBU, η CIRGOM REGIONAL ORGANIZATION και η COPEAM.
Προκειμένου να ενισχύσει τις σχέσεις, την επικοινωνία και την ανταλλαγή προγραμμάτων μεταξύ της Κύπρου και άλλων φιλικών χωρών, το ΡΙΚ έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες με κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς διαφόρων χωρών.  Τέτοιες συμφωνίες έχουν υπογραφεί με την Γερμανία, τη Συρία, την Αίγυπτο, την Κίνα, τη Ρουμανία, την Κρατική Τηλεόραση της Ρωσίας, την Πολωνία.

Η Τηλεόραση του ΡΙΚ ετοιμάζει και μεταδίδει στη Δορυφορική Εκπομπή RIK-SAT το ημίωρο εβδομαδιαίο επικαιρικό πρόγραμμα «7 Μέρες Κύπρος». Στη Δορυφορική Εκπομπή μεταδίδονται όλα ανεξαιρέτως τα ενημερωτικά επικαιρικά προγράμματα περιλαμβανομένων των Ειδήσεων καθώς και όλα τα ψυχαγωγικά περιλαμβανομένων των θεατρικών του παραγωγών.


Read more

Related news

Sorry, there is nothing for the moment.

Hellenic Radio 1683am

Current track

Title

Artist